Четвъртък, 16.08.2018

Направи си сайт консултации

Начало » Любопитно Новини » Амазонските речни розови делфини са свещени според индианците

Амазонските речни розови делфини са свещени според индианците

Речни розови делфини
Речният розов делфин може да върти главата си.

 

 

Има много легенди за розови делфини или албиноси, но истинските са речни обитатели на река Амазонка и притоците й

Те  са едни от чудноватите, редки изчезващи видове животни на нашата планета.

Розовите делфини се срещат под названията речен амазонски делфин, Иния, Бото, а латинското им наименование е Inia geoffrensis

Амазонските розови делфини са сред малкото сладководни представители на вида и са най-добре изучените речни делфини.Те са средни по размер с удължена муцуна, набито тяло и изпъкнало чело. Достигат до 2,5 м (женските до 1,5) и до 160 кг. Характерни за тях са твърди четинести косми, които са сензорен орган, който им помага при лов на плячка в тинестите речни дъна.

Друга интересна характеристика за Амазонските речни делфини е това, че могат да движат врата си за разлика от другите видове, които имат сраснал гръбначен стълб. Това им дава възможност да въртят главата си наляво и дясно, както и нагоре и надолу. Имат много изострени слух и зрение. Въпреки, че са известни като розови делфини, само възрастните индивиди имат розов цвят. Младите са с тъмен гръб и светло сиви коремчета, като изсветлявят с възрастта, а най-възрастните индивиди имат бяла или сиво-синя окраска.

Речен розов делфин

Амазонските речни делфини се срещат в Южна Америка от делтата на Амазонка до Андите, в притоци на река Амазонка, езерата наоколо, река Ориноко и нейните притоци във Венецуела, в реките на Колумбия, Еквадор, Перу, Бразилия и Боливия. 

Хранят се с голямо разнообразие от риба, главно близо да дъното, включително амазонски скат и пирани. Някои от техните жертви имат външен скелет, наблюдавани са да разкъсват плячката си преди да я погълнат. Понякога ловуват по групи.

Навършват полова зрялост около втората година. Малките се раждат от май до септември с дължина 80 см и тегло около 6,8 кг. Остават с майката до 1 година.

Амазонският речен делфин е свещен според вярванията на южно-американските индианци

След навлизането на заселниците от Европа започва масов лов на тези животни за добив на кожа и месо. Няколко хиляди са заловени в плен, но много малко от тях се адаптират към този начин на живот. Днес те са застрашени най-вече от рибарския улов и замърсяване на реките от дейности, свързани с електроцентрали, обезлесяване, добив на живак и др.

Златина Вълкова 

Информационен портал Е-здравеЙ Любопитно

 

26-03-2018 | виж всички новини | 



loading...


comments powered by Disqus

Коментари










Най-четени

 За теб

Design and Development:
DREAMmedia Creative Studio